Støy får fisk til å spise mindre

Denne saken ble først beskrevet i Livetombord.se

 

Støy fra båtmotorer fører til at fisken spiser mindre, viser en ny studie fra Sveriges høyskoleuniversitet, SLU. 

Støynivået i sjøen øker og årsakene er blant annet flere båtmotorer og ekkolodd, forfatterne skriver Fiskar, båtar och buller . I en unik studie undersøkte forskerne hvordan røttene og abborene ble påvirket av støy fra en båtmotor i en vanligvis stille del av Botnafjellet. Ved å holde grupper av fisk i store bokser som henger i vannet, kan forskerne sammenligne oppførselen med og uten tilstedeværelse av lyd fra en utenbordsmotor. Ved å måle nivåene av kortisol stresshormon i abbor og mort, kunne de også studere hvordan stresset fisken ble av lyden. 

Fisken spiste mindre i nærvær av støy fra en motorbåt enn når det var stille. Det var abbor og mort, men abborten syntes å bli vant til de fem dagene de ble testet og begynte å spise mer over tid. På morten var matinntaket alltid lavere da båten var på.

Fisken hadde også et høyere nivå av stresshormon kortisol når det ble utsatt for støy, men etter elleve dager hadde nivåene falt.

Den fisken kan bli vant til det lyder positivt, men støynivået i havet er ikke konstant over tid. 

 

Evoy mener dette viser hvor viktig det er for båter som jobber i næreheten av fisk å ha stillegående fremdrift. Ved siden av å være mer effektiv og utslippsfri, så vil elektrisk fremdrift også kunne la fisken få spise bedre og være mindre stresset. Go Electric!

Share to Social Media
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

GET THE LATEST EVOY UPDATES

Get the latest product and business news from Evoy and what events to meet up.